Av Stein Ove Korneliussen, 23.10.2006 16:00Foto: Scanpix.
Hvem i all verden var det som fant på å lage lutefisk?

Eirik hater tydeligvis lutefisk, men det forhindrer ham ikke fra å lure på følgende:
«Jeg har lurt på en sak lenge: Hvem laget den første lutefisken? For i utgangspunktet virker det litt rart å legge en i utgangspunktet god fisk i lut. Lut er jo som kjent svært giftig. For fisken blir jo til slutt så giftig at den må ligge i vann i flere dager og skylles før noen kan tenke på å spise den! Dette var vel som en risikosport å regne (?!), og spør du meg var jo ikke resultatet noe å hoppe i taket for heller.»
Lutefisk lages fra tørrfisk som blir behandlet med lut i en spesiell fremgangsmåte. Ifølge Wikipedia nevnes lutefisk første gang i norsk litteratur av Olaus Magnus i år 1555. Han beskriver hvordan lutefisken tilberedes og spises. Den tørre fisken får ligge i sterk lut i to døgn, så skylles den i ferskvann i ett døgn før den kokes og spises. Lutefisken serveres med saltet smør og er høyt verdsatt, selv av konger.
Hvordan man i det hele tatt kom på tilføre fisk lut, for så å spise den etterpå, er ikke til å forstå. I det hele tatt så vet man ikke så mye om dette heller, men det finnes en teori som går ut på at et tørrfisklager ble truffet av lynet, og at lageret brant ned som en følge av dette. Tørrfisken ble liggende igjen i asken som ble våt i det påfølgende regnet. Teorien går ut på at de etter brannen vasket tørrfisken i rent vann for å få bort den verste asken. Dermed var lutefisken et faktum.
Aske er nemlig alkalisk (som også lut er). Dette var i de tider da en ikke bare kunne stikke innom butikken på hjørnet og kjøpe seg det man trengte. Nei, en måtte ta vare på det en hadde. Du skjønner sikkert at det ikke er særlig fristende med tørrfisk full av aske, og at de vasket den før de forsiktig prøvde å spise den.
Altså: tørrfisk + aske (lut) + vann = lutefisk.